Når du skal igang med at lave en hjemmeside, er noget af det første du bør overveje, hvad skal siden hedde (domænenavnet), og hvilket webhotel den skal ligge på.

Det er en jungle, at vælge det rigtige webhotel, men jeg håber, at når du har læst min lille guide her, har du helt styr på hvad du skal vælge.
Jeg håber også at du ved, hvad du måske hellere ville have haft – for pris og kvalitet hænger ofte sammen, også for webhoteller.
Det er højest sandsynligt, at du vælger noget billigere til at starte med, men så har du viden, og er klar til at flytte hjemmesiden, når dit projekt vokser sig større.
Her forsøger jeg at svare på en masse af de spørgsmål du kan have, når du skal igang med at lave en hjemmeside. Der er en del teori først, og så til sidst fortæller jeg noget om alle de forskellige webhoteller, så du kan vælge det der er bedst FOR DIG!
Drop teorien
Lad mig se webhotellerne
Hvad er en hjemmeside?
En hjemmeside er oplysninger der ligger på en server tilsluttet internettet, og som alle kan besøge. Det kan være oplysninger der er frit tilgængelige, eller de kan være beskyttet med adgangskontrol.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er en hjemmeside?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”En hjemmeside er oplysninger der ligger på en server tilsluttet internettet, og som alle kan besøge. Det kan være oplysninger der er frit tilgængelige, eller de kan være beskyttet med adgangskontrol.”} }] }En hjemmeside kan være en one-pager som et visitkort, en forside med en masse undersider som en firmaside, eller en blog med mange indlæg.
En hjemmeside kan også være en webshop med en masse produkter der kan købes, eller som affiliate hjemmesider ofte gør: henviser til hvor varen kan købes.
Kort sagt er en hjemmeside det du gør det til, nemlig et sted på nettet hvor du kan tilbyde dine brugere adgang til indhold som du selv har lavet, evt. med adgangskontrol.
For at kunne finde din hjemmeside nemt, skal du have et domænenavn, der henviser til et webhotel, hvor hjemmesiden kan ligge.
Hvad er et webhotel?
Et webhotel er som et lejet butikslokale, et sted hvor du kan placere din hjemmeside, så den kan være tilgængelig på internettet. Du bruger domænenavnet som adresse til hjemmesiden.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er et webhotel?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Et webhotel er som et lejet butikslokale, et sted hvor du kan placere din hjemmeside, så den kan være tilgængelig på internettet. Du bruger domænenavnet som adresse til hjemmesiden.”} }] }Hvad koster et webhotel?
Du vil typisk finde tre prisklasser til hjemmesider. De billigste fra 200,- til 400,- kr. om året. Mellemprisklassen fra 999,- til 2500,- kr. om året, og de professionelle fra 3.500,- kr. og opefter pr. år.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad koster et webhotel?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Du vil typisk finde tre prisklasser til hjemmesider. De billigste fra 100,- til 300,- kr. om året. Mellemprisklassen fra 999,- til 2500,- kr. om året, og de professionelle fra 3.500,- kr. og opefter pr. år.”} }] }Hvad du skal vælge, afhænger selvfølgelig af, hvad du har råd til, men også hvor engageret du selv er, for det projekt du er ved at bygge.
Hvis du laver en hjemmeside med mange sider, måske en webshop med mange produkter, er du i gang med at lave noget der kræver en del ressourcer, og så vil de billigste ikke være hurtige nok.
De billigste webhoteller bør du kun bruge til meget simple hjemmesider, og evt. i opstarten, hvor du er ved at bygge dit nye projekt, men så skal du være klar til at flytte det, når det bliver krævende, og langsomt.
Hvad er web hosting?
Web hosting er det samme som et webhotel. En host stiller plads på en server tilrådighed for den hjemmeside du laver. En webhost kan have mange hjemmesider på en server, så ressourcerne er delte.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er web hosting?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Web hosting er det samme som et webhotel. En host stiller plads på en server tilrådighed for den hjemmeside du laver. En webhost kan have mange hjemmesider på en server, så ressourcerne er delte.”} }] }Hvad er et domænenavn?
Domænenavnet er din hjemmesides telefonnummer. For at finde din hjemmeside, skal du have et domænenavn, som peger på det webhotel din hjemmeside ligger på.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er et domænenavn?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Domænenavnet er din hjemmesides telefonnummer. For at finde din hjemmeside, skal du have et domænenavn, som peger på det webhotel din hjemmeside ligger på.”} }] }Hvad er et domæne?
Domænet er et friendly-name til din hjemmeside, altså noget der er nemmere at huske og skrive, end det nummer din hjemmeside egentlig ligger på. Lige som dine kontakter i telefonen står med navn, og ikke nummer.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er et domæne? ”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Domænet er et friendly-name til din hjemmeside, altså noget der er nemmere at huske og skrive, end det nummer din hjemmeside egentlig ligger på. Lige som dine kontakter i telefonen står med navn, og ikke nummer.”} }] }Domænet bestilles ofte sammen med hosting, men kan flyttes til en anden udbyder.
Skal det være dansk hosting?
Du behøver ikke have din hjemmeside placeret i Danmark. Det der er vigtigt i dag, er at hjemmesiden skal kunne hentes inden for et sekund. Google siger tre, men praksis viser at under et sekund er bedst.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Skal det være dansk hosting?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Du behøver ikke have din hjemmeside placeret i Danmark. Det der er vigtigt i dag, er at hjemmesiden skal kunne hentes inden for et sekund. Google siger tre, men praksis viser at under et sekund er bedst.”} }] }Du kan sagtens vælge et webhotel i udlandet, du skal bare sørge for, at hjemmesiden kan leveres hurtigt nok.
Hvad er shared hosting?
Shared hosting betyder, at du deler et webhotel med andre. Dvs. der kan være mange på en enkelt server, der deler ressourcer. Det kan gå ud over hastigheden, hvis mange hjemmesider kræver mange ressourcer på samme tid.
{ “@context”: “https://schema.org”, “@type”: “FAQPage”, “mainEntity”: [ { “@type”: “Question”, “name”: “Hvad er shared hosting?”, “acceptedAnswer”: { “@type”: “Answer”, “text”:”Shared hosting betyder, at du deler et webhotel med andre. Dvs. der kan være mange på en enkelt server, der deler ressourcer. Det kan gå ud over hastigheden, hvis mange hjemmesider kræver mange ressourcer på samme tid.”} }] }Shared hosting er kun et problem, hvis der ikke samtidig er sat begrænsninger for de enkelte siders forbrug af ressourcerne. De fleste vil have CPU tid, mængde af hukommelse og antal kald til databasen som nogle af de restriktioner, der kan sørge for, at der ikke er nogen der bruger det hele.
De fleste shared hosting løsninger i dag, har ressourcestyring, i hvert fald hvis du vælger et webhotel der bruger cPanel, hvor du selv kan se hvor meget du bruger.
Shared hosting er ikke nødvendigvis dårligt, men du skal være opmærksom på, at du kan blive nødt til at flytte din hjemmeside, hvis den begynder at bruge alle ressourcer, og bliver langsom.
Det er her, jeg skal nævne, at pris og kvalitet ofte hænger sammen, men hvordan kan du så gennemskue hvilket billigt webhotel der er bedst, og måske skal du slet ikke have det billigste, men det næst-billigste,
Hvad skal jeg være opmærksom på?
Når du vælger et webhotel, er der nogle ting du kan sammenligne, det gør det noget nemmere at se, hvad der er bedst, og hvad det er du har behov for.
Plads til hjemmesiden
Et af de nemme parametre du kan kigge på, er hvor meget plads der tilbydes. Ofte har det faktisk ikke nogen betydning, med mindre du enten har voldsomt mange billeder til hjemmesiden, eller bruger en mailkonto, hvor du vil gemme alle dine emails – fordi så har du brug for noget mere plads.
En typisk almindelig hjemmeside, firma eller blog, fylder ikke mere end 1-2 GB så der burde være plads nok på selv de billigste.
SSD eller almindelig harddisk
Hastighed er en af de vigtigste parameter i Googles algoritme i dag, så derfor bør du også vælge SSD harddisk til din nye hjemmeside. Punktum.
Annoncerer de ikke med, at de bruger SSD harddisk, så gør de ikke, og så er det et no-go!
CPU kraft
Hastighed igen, og denne gang lige så vigtig som SSD. Her er der bare ikke nogle faste målepunkter!
Jo mere CPU power, jo bedre. De fleste regner CPU i procent, men her er der virkelig et punkt der kan drille rigtig meget. For er 100% det samme for to forskellige udbydere? Eller bare det samme for to forskellige servere hos samme udbyder?
Næ, det er det ikke, så det er lidt en gummi-parameter, men vi må forholde os til den alligevel, og bruge den med forbehold.
Husk på, der er anmeldelses-sites som du kan kigge på, hvis du vil vide, om de enkelte webhoteller fusker med deres angivelser af hvor gode de lovpriser sig selv til at være
Det vil jeg undlade at komme ind på her, og bare nævne, at CPU er en parameter, som vi må kigge på.
Det burde være sådan, at en 100% CPU løsning, og en 200% CPU løsning ikke har samme ressourcer til rådighed, og sådan er det også.
Igen skal du se på, om du tager den billige, mellem eller den dyre løsning. Lad mig bruge mit yndlings webhotel som eksempel; Azehosting.
Her kan du få en billig løsning i flere CPU varianter, dvs. du kan opgradere i små step, hvis du synes din side er blevet langsommere. Fra 200% til 350% CPU.
Du kan også vælge professionelt fra 300% til 500% CPU, men det er andre servere, så hastigheden er ikke direkte målbar. Du kan sagtens resikere, at du har 350% i den billigere udgave, og så skifter til 300% som viser sig at være hurtigere, fordi det er et andet setup.
Jeg startede jo med at sige, at det er en jungle!
Hvis siden bliver rigtig krævende, kan du hos Aze også få en VIP løsning, der sparker bagdel. Fra 800% til 1200% CPU. Der får du så også lov til at betale for det, men hvis først prøver en VIP, vender du ikke tilbage til en af de billige!
Mængde af hukommelse
Meget håndgribeligt, så har mængden af hukommelse (RAM) betydning for hvor mange samtidige brugere du kan have.
Igen er det spørgsmålet om hvor krævende din side er. Når du rammer 2-4 GB ram, er det som regel ikke længere hukommelsen der bliver et problem, men CPU!
cPanel som kontrolpanel
Der er mange af de billibe udbydere som har deres agne mere eller mindre håbløse kontrolpaneler. Det er irriterende, hvis du har flere hjemmesider, at skulle navigere igennem flere forskellige opsætninger, i stedet for at bruge verdens mest benyttede setup, nemlig cPanel.
Jeg bruger de billige løsninger med egne kontrolpaneler en gang imellem, og det virker, men det er som at få en krave om halsen, når hunden ikke må slikke sig i operationssåret, en tragt, hvor du ikke kan se hvad der sker.
Med cPanel får du adgang til at se og lave en masse selv. Det kan resette, hvis du får lavet snavs, men derfor må du da godt tænke dig om inden du ændrer noget alligevel 🙂
cPanel er en fordel, men ikke en nødvendighed. Jeg vælger dog cPanel frem for kraven.
Gratis SSL certifikat
I dag skal alle hjemmesider bruge SSL med https foran domænenavnet. Og selvfølgelig skal det være muligt at få gratis, så de fleste har Let’s encrypt, der er en gratis løsning.
Hvis de reklamere med et års gratis SSL, så bruger de ikke Let’s Encrypt, og så er det et slagstrick, året efter bliver du bon’et $100 for SSL, så vær sikker på at du kan se, de tilbyder gratis SSL.
Valg af Webhotel
Som jeg allerede er kommet til at nævne, så er jeg i øjeblikket fortaler for Azehosting, fordi de har leveret varen, både i den billige ende, men også i den dyre ende.
De er lidt dyrere end de andre, på alle tre niveauer, men til gengæld har jeg også oplevet at det spiller maks, og så har de ikke samme begrænsning i harddisk, som de fleste andre nærrigrøve køre med 🙂

Hvis du vil sammenligne nogle andre udbydere, har jeg her en lille oversigt:
Oprindeligt udgivet: 9. maj 2020 @ 15:42
Skriv et svar